monmec

is marius parghel

verifica asta afara X

Josef Koudelka

Cehoslovacia. 1968. Praga.

Czehoslovakia. 1968. Prague.

later edit: ziua cu pricina (6 martie) a venit si a trecut de ceva vreme (nu am avut ocazia pana acum sa adaug mica asta precizare). nenea Josef nu a reusit sa fie prezent la vernisajul expozitiei. cu toate astea si dincolo de dezamagirea generala, expozitia asta este de departe cel mai important eveniment fotografic de care a avut parte Timisoara in ultimii . . . de care a avut parte Timisoara.

 

“vinerea trecuta, cand a venit Zoki la lucru, i-am spus ca trebuie sa ne tinem de maini si sa sarim ca niste fetite cel putin 10 secunde. s-a uitat curios la mine cand i-am luat mainile si i-am spus sa aiba incredere. apoi i-am spus de Koudelka. apoi am sarit.”

 

 

Incepand cu 6 martie, Timisoara va fi gazda expozitiei  “Invazie 68 Praga” semnata de fotograful ceh Josef Koudelka. Evenimentul este organizat de catre Institutul Francez din Romania in parteneriat cu Centrul Ceh din Bucuresti.

Expozitia se va tine la Halele Timco (str. Circumvalațiunii, nr. 8-12) in perioada 6 martie – 6 aprilie 2014. Autorul va fi prezent la deschidere.

 

Lucrarile prezinta imagini din timpul invaziei sovietice in Cehoslovacia, 1968. In decurs de sapte zile Koudelka a tras in jur de 200 de filme, reusind sa surprinda atmosfera zguduitoare de pe strazile din Praga.

Cehoslovacia. 1968. Praga. Bulevardul Vinohradska

Czehoslovakia. 1968. Prague. Vinohradska Avenue

Mai tarziu, imaginile au ajuns la Agentia Magnum si au fost publicate in 1969 sub pseudonimul P.P. (Prague Photographer).  Tot in 1969, Overseas Press Club i-a acordat „fotografului ceh anonim“ medalia de aur Robert Capa. Abia peste cativa ani (vreo 15 daca nu ma insel), dupa ce a reusit sa se refugieze in Franta si dupa ce tatal sau a incetat din viata,  fotografiile i-au fost atribuite lui Koudelka.

Czechoslovakia. 1965. Prague. Play: Masks from Ostend.

Czechoslovakia. 1965. Prague. Play: Masks from Ostend.

In 1969, Josef Koudelka era deja cunoscut ca fotograf de teatru si pentru seria de fotografii cu tigani, proiect care il adusese si in Romania.

Romania. 1968.

Romania. 1968.

A continuat sa fotografieze si acum este printre cei mai apreciati si cunoscuti fotografi, exceland in ramuri cum ar fi Fotojurnalismul, Fotografia Documentara si Fotografia de Strada.

France. 1987. Region of Ile-de-France. The Hauts-de-Seine 'department'. Parc de Sceaux

France. 1987. Region of Ile-de-France. The Hauts-de-Seine ‘department’. Parc de Sceaux

Olomouc. 1968. Czechoslovakia. Carnival.

Olomouc. 1968. Czechoslovakia. Carnival.

In video de mai jos puteti vedea mai multe imagini si in plus, prin urmarirea copiilor contact putem vedea procesul parcurs pana la obtinerea catorva din cele mai reprezentative fotografii ale autorului.

surse:
http://www.paulcoatesphoto.com/2013/06/photographers-josef-koudelka.html
http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL535C7T